Vendéglátó eladó tanfolyam
27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és
vizsgakövetelményeiről
A 235. sorszámú Vendéglátó eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 05
1.2. Szakképesítés megnevezése: Vendéglátó eladó
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátásturisztika
szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Jelentkezzen most!
Ha kérdése van, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70 %
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a
9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első
szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2. 5133 Pultos Mixer
3.1.3. Italmérő
3.1.4. Csapos
3.1.5. 9235 Gyorséttermi eladó Hidegbüfé-eladó
3.1.6. Gyorsétel készítő és eladó
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék,
büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket,
salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre.
Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez,
kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező
műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– felmérni az üzletben megjelenő keresletet és kínálatot, figyelemmel kísérni az árukészletet
– összeállítani az üzlet választékát
– anyaghányadot, kalkulációt, árlapot készíteni, kiszámítani az ételek tápanyag- és energiatartalmát
– reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni,
tálalni helyben fogyasztásra vagy elvitelre
– szakszerűen kezelni a sütő-főző berendezéseket és az értékesítés gépeit
– betartani a higiéniai előírásokat, az élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzrendészeti, és
környezetvédelmi szabályokat a termelő és értékesítő munkája alatt
– büfé és gyorséttermi, valamint cukrászdai, kávéházi pultkiszolgálást és felszolgálást végezni
– nyugtát, számlát készíteni, fizettetni
– elszámolni a napi bevétellel, standolni
– beüzemelni, és üzemen kívül helyezni a gépeket
– elvégezni az üzlet nyitási, és zárási teendőit
– cukrászati készítmények befejező műveleteit végezni, feltölteni a hűtővitrineket
– fagylaltot fagyasztani, feltölteni a fagyi pultot, vezetni a nyilvántartásait
– betartani a fogyasztóvédelmi előírásokat
– idegen nyelven kommunikálni a munkatársaival és a vendégekkel
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
3.3.3. 31 811 02 Gyorséttermi- és ételeladó részszakképesítés
3.3.4. 35 811 02 Vendéglátó üzletvezető szakképesítés-ráépülés
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1. A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
4.4. 10045-12 Gazdálkodás
4.5. 10046-12 Szakmai idegen nyelv
4.6. 10056-12 Gyorsétkeztetés, ételeladás
4.7. 10057-12 Vendéglátó eladói értékesítés
4.8. 11497-12 Foglalkoztatás I.
4.9. 11499-12 Foglalkoztatás II.
4.10. 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
Vendéglátó eladó vizsga menete, és egyéb információk
Vendéglátási-turisztikai szakmák: Vendéglátó eladó tanfolyam
Vendéglátó eladó tanfolyam
Felnőttképzés – Jelentkezzen a Vendéglátó eladó tanfolyamra
Felnőttképzés
Kérjük tekintse meg megújult honlapunkat!
“IOSZIA” Duális Szak- és Felnőttképzési Akadémia – Válassz egy szakmát, és találd meg a hivatásod!
hirek.ws.all – hirek.ws.orszagos