Szakács tanfolyam
27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és
vizsgakövetelményeiről
A 198. sorszámú Szakács megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye
1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 811 04
1.2. Szakképesítés megnevezése: Szakács
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 3
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 960-1440
2. EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátásturisztika
szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Jelentkezzen most!
Ha kérdése van, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3. Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30 %
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya: 70 %
2.8. Szintvizsga: nappali rendszerű oktatás vagy a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatás
esetén kötelező
2.9. Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a
9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első
szakképzési évfolyamot követően 160 óra
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2. 5134 Szakács Diétás szakács
3.1.3. Étkezdei szakács
3.1.4. Grill szakács
3.1.5. Gyermekélelmezési szakács
3.1.6. Hajószakács
3.1.7. Hidegkonyhai szakács
3.1.8. Közétkeztetési szakács
3.1.9. Melegkonyhai szakács
3.1.10. Pizzakészítő szakács
3.1.11. Segédszakács
3.2. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a
vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő
minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari
egységekben, háztartásokban.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
– étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani
– az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni
– felmérni a meglévő készletek mennyiségét
– rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni
– előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket
– nyersanyagokat előkészíteni
– különféle ételeket készíteni
– az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni
– különleges ételkészítési technikákat alkalmazni
– a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
– nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni
– technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1. A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2. azonosító száma megnevezése a kapcsolódás módja
3.3.3. 21 811 01 Konyhai kisegítő részszakképesítés
3.3.4. 35 811 02 Vendéglátó üzletvezető szakképesítés-ráépülés
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1 A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2. azonosító száma megnevezése
4.3. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem
4.4. 10045-12 Gazdálkodás
4.5. 10046-12 Szakmai idegen nyelv
4.6. 10048-12 Ételkészítés alapjai
4.7. 10049-12 Konyhai kisegítés
4.8. 10075-12 Ételkészítés
4.9. 11497-12 Foglalkoztatás I.
4.10. 11499-12 Foglalkoztatás II.
4.11. 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság
Szakács vizsga menete, és egyéb információk
Vendéglátási-turisztikai szakmák: Szakács tanfolyam
Szakács tanfolyam
Felnőttképzés – Jelentkezzen a Szakács tanfolyamra
Felnőttképzés
Kérjük tekintse meg megújult honlapunkat!
“IOSZIA” Duális Szak- és Felnőttképzési Akadémia – IOSZIA – For the People…
hirek.ws.all – hirek.ws.orszagos