Az egészséges menza nem ró extra terhet a szülőkre

A táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló jogszabálytervezet fő célja, hogy pontosan meghatározza a gyermekek egészséges fejlődéséhez, a betegségek megelőzéséhez és a betegek megfelelő gyógyulásához szükséges, a közétkeztetésben nyújtott tápanyagtartalmat. Célként tűzi ki többek között a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcs-fogyasztást, valamint a só és a telített zsírsavak bevitelének csökkentését. Az elvárások megvalósításának költségvonzatához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elkészített mintaétlapok nyersanyagigényét több nagy közétkeztető cég is beárazta. Ezeket a számokat használtuk a hatásvizsgálatok elkészítése során. A kalkulációk mutatták, hogy nem várható jelentős, az infláció mértékét meghaladó növekedés, a nyersanyagok biztosításával kapcsolatosan.